Helaas is pesten iets dat vrijwel overal in meer of mindere mate voorkomt. Iedereen kan slachtoffer worden van pesterijen, verlegen mensen, maar ook zelfverzekerde mensen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je slachtoffer bent van pestgedrag of pestgedrag in je omgeving ziet.
1. Kom op voor jezelf of een ander
De eerste, meest voor de hand liggende tip is dat je bij pestgedrag voor jezelf moet opkomen. Dit betekent niet dat je kwaad moet worden, want dit is een reactie die pesters vaak juist willen zien. Beter is het om rustig te blijven en te laten blijken dat de pesterijen je niets doen. Toon geen angst en kijk de pester in de ogen aan. Het moet voor de pester duidelijk zijn dat er bij jou niets te halen is.
Ben je getuige van pestgedrag, twijfel dan niet en kom op voor de gepeste persoon. Wanneer je wordt gepest kan het lastig zijn om voor jezelf op te komen. Hulp van buitenaf kan iemand net dat zetje geven om de volgende keer beter voor zichzelf op te komen.
2. Blijf rustig
Pesters zoeken altijd naar een reactie bij de gene die ze pesten. Dat kan woede zijn, maar ook verdriet. Door rustig te blijven, krijgt de pester niet wat hij of zij wil. Ook al doen de pesterijen pijn, probeer dit niet te laten blijken aan je pester(s).
3. Zoek hulp
Je hoeft je niet te schamen als je gepest wordt; iedereen kan gepest worden! Als je hulp gaat zoeken bij een leraar, leidinggevende of andere persoon, ben je niet zwak zoals de pester vaak beweert. Je toont ermee aan dat je niet gediend bent van de pesterijen en de kans is groot dat het pesten sneller stopt wanneer je hulp zoekt.
4. Vermijd pesters: je hebt ze niet nodig
Het komt regelmatig voor dat een pester een enigszins populair imago heeft binnen een groep. Om deze reden willen mensen die gepest worden soms juist vrienden worden met hun pesters. Deze reactie is in principe begrijpelijk, maar niet de juiste reactie. Iemand die pest is je aandacht niet waard en laat je bovendien slecht voelen. Negeer je pesters en ga niet met ze om.
5. Omring je met mensen die je accepteren
In een groep ben je sterker. Omring je met mensen die je nemen zoals je bent en je begrijpen. Vrienden geven je meer zelfvertrouwen, laten je beter voelen en kunnen je helpen bij een pesterij. Ga als groep niet vol in de tegenaanval tegen de pester(s), maar negeer de pester. Confrontaties werken vaak juist tegenovergesteld.
6. Accepteer pesten nooit, bij wie dan ook
Pesten is nooit een oplossing. Accepteer in geen enkel geval pesterijen en probeer er altijd wat aan te doen, ook als de gepeste persoon iemand is waar je niet bevriend mee bent. Door als groep, klas of bedrijf allemaal tegen pesten te zijn, krijgen pesters geen kans.
7. Loop niet mee met een pester
Voortbordurend op het vorige punt, is het belangrijk dat je niet meeloopt met een pester. Een pester krijgt meestal meelopers die bang zijn om zelf gepest te worden als ze niet meedoen, of graag vrienden willen zijn met de pester. Er kan groepsdruk bestaan om mee te doen met het pesten. Verzet je hiertegen en kies de kant van de persoon die gepest wordt. Heb je het idee dat je zelf pest, bekijk dan de pagina ik pest.
8. Bespreek het pestgedrag
Probeer altijd open te zijn over pestgedrag. Door gevoelens in jezelf op te sluiten, kan het pesten nog meer invloed op je hebben dan het al heeft. Door het pesten te bespreken met mensen uit je omgeving, kom je ook sneller tot een oplossing.
9. Blijf altijd jezelf
Er bestaat geen enkele goede reden om te pesten. Mensen worden vaak gepest, omdat ze op sommige vlakken iets anders zijn dan anderen. Anders zijn is echter niet slecht, het maakt je juist uniek. Wat de reden voor het pesten ook is, probeer niet te veranderen om zo het pesten te voorkomen. Wees trots op wie je bent en straal dit uit naar iedereen om je heen.