Meer dan een kwart van alle kinderen op de basisschool zegt wel eens gepest te zijn. In iedere klas zit tenminste één kind dat meerdere keren per week gepest wordt. Ook op middelbare scholen komt pesten regelmatig voor. Hoewel pesten zo regelmatig voorkomt, kan het voelen alsof je de enige bent die het overkomt. Dat is het vervelende aan pesten: het laat je eenzaam voelen en maakt je onzeker. Gelukkig is er altijd hulp die je kunt inschakelen.
Waarom word ik gepest?
De vraag die je jezelf vast meerdere keren hebt afgevraagd: waarom ik? Meestal is hier geen duidelijk antwoord op te geven. Pesten kan om allerlei redenen voorkomen: misschien kun je heel goed leren of juist minder goed. Misschien kun je heel goed sporten of juist niet zo goed sporten. Kinderen die onzeker zijn kunnen een makkelijk slachteroffer zijn voor pesterijen, maar ook kinderen die voor zichzelf opkomen worden soms gepest. Word je gepest, dan is het beter om je te richten op het stoppen van pesten, in plaats van de reden van het pesten. Welke reden de pesters ook bedacht hebben om je te pesten, er bestaat geen enkele reden die het pesten goedpraat.
Tips om pesten te stoppen
- Kom voor jezelf op
In veel gevallen durven kinderen die gepest worden niet goed voor zichzelf op te komen. Ze zien zichzelf als een mindere persoon dan de pester en durven er niets van te zeggen. Het is belangrijk om te begrijpen dat je niet minder bent dan de pester. Sterker nog, iemand die pest gedraagt zich slechter dan iemand die niet pest, zoals jijzelf.
Je kunt voor jezelf opkomen door rustig te blijven en de pester te tonen dat je niet bang bent voor hem of haar. Lichaamshouding is hierbij belangrijk. Blij rechtop staan of zetten, kijk de pester aan en toon hem of haar dat je niet geïntimideerd bent. Laat de pester merken dat het gedrag waarmee hij of zij bezig is zielig en stom is en toon jezelf niet onder de indruk van wat de pester zegt of doet. Blijf altijd rustig, want een heftige reactie is juist waar de pester naar op zoek is.
2. Ga om met andere kinderen
Omring je met mensen die je accepteren. Het komt vaak voor dat de pester een populair imago heeft en je misschien stiekem zou willen dat jullie vrienden zijn. Iemand die je pest verdient jouw vriendschap echter niet! Ga om met andere mensen. Niet alleen maakt dit jouw gevoel beter, ook ben je een lastiger slachtoffer als je jezelf omringt met mensen.
3. Meldt het pesten bij een leraar of lerares en je ouders
Wees vooral niet bang om pestgedrag te melden bij een leraar of lerares. Pesters zeggen vaak dat dit klikken is en je zwak bent, maar in werkelijkheid zijn ze bang voor de gevolgen van hun gedrag. Wacht niet te lang met het melden van pestgedrag. Het is niet erg om de hulp in te schakelen van een leraar. Wees ook niet bang om je ouders te vertellen over het pesten. Je ouders kunnen praten met de leraar en eventueel met de ouders van de pesters.
4. Probeer niet te huilen of boos te worden
Zoals al eerder gezegd is: probeer altijd rustig te blijven. Pesters zijn altijd op zoek naar reacties, of dat nou woede of verdriet is. Pesten kan ontzettend pijnlijk zijn, maar probeer aan je pesters niet te laten blijken dat ze je pijn doen.
5. Blijf altijd jezelf
Wat er ook gebeurt, blijf altijd jezelf. Misschien word je gepest vanwege een hobby, kledingstijl, haarstijl of iets anders dat bij jou hoort. Besef dat je altijd mag zijn wie je wilt zijn. Het is niet aan anderen om te bepalen wat jij leuk vindt en hoe jij je moet gedragen of kleden. Wees er trots op dat je misschien in sommige opzichten anders bent dan andere kinderen.